Regie

Met tekst, of via improvisatie; ik hou van voorstellingen die binnenkomen. En daarvoor maak ik graag de spelers eigenaar van het stuk, door mee te denken en te voelen.

Ik werk altijd aan een actieve, hechte groep die met plezier elkaar uitdaagt, om zodoende zowel de reis als het eindproduct te laten schitteren.

In samenspraak kunnen we kijken hoe ik het beste aan kan sluiten bij jullie project.

In English? No problem at all.

Voor meer achtergrond, kijk onder werkwijze.

Of neem gelijk contact met me op!

Reviews

“Frank is een bevlogen regisseur die zijn acteurs kan laten ontspannen. Naast oog hebben voor het gehele plaatje heeft hij altijd een oor om te horen of dat wat hij voor ogen heeft ook past bij de acteurs. Ervaren en onervaren acteurs kunnen veel van hem opsteken. Door zijn kennis van improvisatietheater kan hij ook zeer snel en scène aanpassen als iets niet werkt. Naast dat Frank goed regisseert is het ook een fijne man in omvang buiten het toneel. Door zijn tips en regie heb ik theater leren kennen als een fijne hobby.”
– Gerard Suelmann, speler De Verovering van Soltcamp

 

Frank Odijk is een hele fijne regisseur om mee te werken. Veel of weinig ervaring, het maakt niet uit. Hij geeft je alle ruimte om je te ontwikkelen en daagt je uit om nieuwe ervaringen op te doen. Daardoor voelde ik me gelijk bij hem op mijn gemak.
– Inge Bilstra, speler De Verovering van Soltcamp

Een overzicht van mijn voorstellingen:

De Muur (2019)

Het Volk van de Technologie heeft er genoeg van! Steeds maar weer die vrolijke kopjes en die vrolijke dansjes. Het wordt tijd dat het Volk van de Aarde weggaat! Tijd voor… de Muur!

Met de spelers ben ik op zoek gegaan naar wat een muur met je doet. Welk gevoel geeft het je, en hoe kan je de muur weer overbruggen.

Spel spelers kinderproductiegroep Jeugdtheaterschool Wonderboom 2018-2019 Regie Frank Odijk Script kinderen & Frank Odijk Decor & attributen Tabitha Brouwer & decorkindergroep Kostuums Tabitha Brouwer & kostuumkindergroep Licht Theaterdepot Productie & PR Frank Odijk

Genoeg (2018)

Soms brengt het leven je meer dan genoeg. Vier vrienden hebben elk hun eigen problemen. Terwijl ze hun best doen staande te blijven worden ze opgeslokt door alles wat er gebeurd: onzekerheid, ambitie, jezelf vinden, drugs. Lukt het die hand uit te reiken naar elkaar?

Geïnspireerd op eigen verhalen van de jongeren heb ik een voorstelling samengesteld waarin we de extremen opzoeken.

Spel spelers jongerenproductiegroep Jeugdtheaterschool Wonderboom 2017-2018 Regie Frank Odijk Script jongeren  & Frank Odijk Decor, attributen & kleding jongeren & Frank Odijk Licht Cas Boon, Jacob Woltjer & Leif Ruben de Jonge Productie & PR Frank Odijk

Maar… (2017)

Maar dat kan ik niet. Maar dat mag niet! Ik ben maar alleen. Ik doe maar wat… In Aa en Hunze zijn we op zoek naar de ‘maar’. De ‘maar’ die je tegenhoudt, je hoofd vol twijfels brengt en je van je pad afbrengt. Maar ook de ‘maar’ die je uitnodigt, uitdaagt, confronteert en het beste uit jezelf haalt. Doe maar. Probeer maar. Maar wat als het lukt? 

Maar… is een montagevoorstelling van diverse (kunst)vormen als  voorprogramma van Updiggin’ te Aa en Hunze.

Spel diverse inwoners en verenigingen Aa en Hunze Regie Frank Odijk Script spelersgroep & Frank Odijk Beeld Anne van Slageren, Laurens Boersma, Peter Verboom & Frank Odijk Muziek Drenthina, Popkoor Leek, Wallid Hussein & Esther Keizer Productie Colinda Feith-Gerrits

Decor, techniek, licht, PR en overig Updiggin’ van Stichting Le Culte

Compilatie ‘Maar…’.

Veendiggin’ (2016)

Je voet drukt de spade verticaal de veengrond in. En graven maar. Een man, een vrouw, een kind, een Albaniër, zelfs een verdwaalde Zoutkamper. Dieper graaf je, sneller. Een viool, een keyboard, Pools gezang, van alles komt naar boven. Voor u brengen we deze verhalen, deze ervaringen. Graaf met ons mee.

Veendiggin’ is een montagevoorstelling van diverse (kunst)vormen als  voorprogramma van Updiggin’ te Veendam.

Spel diverse inwoners en verenigingen Veendam, AZC Oude Pekela Regie Frank Odijk Script spelersgroep & Frank Odijk Beeld Jordy Akse & Theo Zwinderman Muziek Gruppa Polska Productie Astrid Warntjes

Decor, techniek, licht, PR en overig Updiggin’ van Stichting Le Culte

Compilatie ‘Veendiggin”.

De Verovering van Soltcamp (2016)

Een liefdesverhaal met een lach en een traan tegen de achtergrond van de Slag Om Zoutkamp 1589. Freja, inwoonster van Soltcamp, heeft haar hart verloren aan Jan, een Groningse huurling die aan de zijde van de Spanjaarden vecht. Als de bevrijders onder leiding van Willem Lodewijk aan de poorten van het bezette Soltcamp rammelen, is de liefde tussen Jan en Freja niet zeker…

De Verovering is een theaterwandeling door Zoutkamp, met muziek en onverwachte ontmoetingen!

Spel Harold Admiraal, Inge Bilstra, Judiëth van Dijk, Jeroen Eefting, Tonnie Fokkema, Kiki van der Horn, Willemijn Kroon, Jan van der Merk, Freya Noest, Johannes Scholtens, Louwe Smit, Tieme Smit, Zilla Smit, Gerard Suelmann, Lizette Visser & Carin de Wind-Tammens Regie Frank Odijk Script Astrid Warntjes Muziek Anneke Hoekman & Smartlappenkoor Zoutkamp Techniek Bart Middelhoek Productie Astrid Warntjes Zakelijk leiding Emil Klok PR Rosa Veldman

De Slag om Zoutkamp (2016)

Tijdens de 80-jarige oorlog bezetten de Spaanse troepen de vesting Soltcamp. De vesting was een kleine schans, maar van groot belang. In het jaar 1589 heroveren de Hollanders onder leiding van Willem Lodewijk de vesting.

Heel Zoutkamp gaat ruim 400 jaar terug in de tijd. De Slag wordt nagespeeld met kanonnen, musketten, schepen, paarden, piekeniers en Willem Lodewijk die de capitulatie van de Spanjaarden eist!

Spel Harold Admiraal, Joost Gerdez, Louwe Smit, Gerard Suelmann, Jaap Wieringa & de Malle Babbes Regie Frank Odijk Script Frank Odijk Mbv Schepen Zoutkamp, Vereniging Botterbehoud, Reenactment Bourtange, Reenactment Mars & Sans Soucis Muziek Smartlappenkoor Zoutkamp Zakelijk leiding Emil Klok PR Rosa Veldma

Cerro Rico, de berg die mensen eet (2015)

Een mijnwerkersfamilie in Potosi, Bolivia, is afhankelijk van de mijnbouw in de berg Cerro Rico. Een gevaarlijke berg, waarbij de Tio het lot van de mensen in handen heeft. Cerro Rico is een voorstelling over keuzes en twijfel. Over hoop, wanhoop en het vechten voor een beter bestaan.

Spel Hadassa van Arend, Tim Geerlings, Herman Kruize, Petra Mulder, Yehudi Ohlsen, Jacqueline Reems, Daniëlle Schippers & Arjan de Vries Regie Frank Odijk Script Herman Kruize & Frank Odijk Choreografie Rens Borkent Dans Ens Dance Muziek Caminante Vormgeving & Kostuums Lucia Doze Techniek Roeli Runhardt Productie Tim Geerlings & Frank Odijk 

Diverse improvisatievoorstellingen (2010 – nu)

In de loop der jaren heb diverse improvisatievoorstellingen begeleid en geregisseerd voor improvisatiegroepen, scholen en theaterverenigingen. Denk aan improvisatievormen als De Vloer Op, 24 uur op het Bankje, Gorillatheater, Alles naar Wens, uiteraard Theatersportwedstrijden en nog veel meer.

Als onderdeel van het leerjaar, of van een kortere lessenreeks, is er een voorstelling voor vrienden, familie en geïnteresseerden.

De opdrachtgevers hiervoor waren oa.:
Jeugdtheaterschool Wonderboom | Kameleon | Piri Piri | Ulteam

Diverse teksttoneelvoorstellingen en -presentaties (2010 – nu)

Tenslotte regisseer ik een keur aan kleinere voorstellingen en presentaties, wederom teveel om op te noemen. Vaak zijn dit ‘vrije’ teksttoneelvoorstellingen, waarbij de grote lijn wel neergelegd wordt, maar er ruimte is voor improvisatie en de tekst globaal klopt, maar niet precies die zin hoeft te zijn. Dit gebeurd voor scholen, dagbesteding en theaterverenigingen, als afsluiting van een theaterproject, of tijdens een lessenreeks als voorstelling voor vrienden, familie en geïnteresseerden.

De opdrachtgevers hiervoor waren oa.:
CBS de Noordkaap | Esdal College | International School Groningen | Jeugdtheaterschool Wonderboom | de Kunstbeweging | werktheater Môi (theater met mensen met een verstandelijke beperking)

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt door Geert Marissen, Gonda Dijkman, Nick Meertens, Miklos Vosjan, Peter Verboom, Hetty’sfotografie & Carian Kuitert. Het schilderij is van Theo Zwinderman. De video’s zijn gemaakt door Andere Vertoningen.